De gezonde Cannonau di Sardegna

Sardinië, een prachtig Italiaans eiland in de Middellandse Zee. Een eiland met ook de prachtige wijn, Cannonau di Sardegna. Wat maakt deze wijn zo populair? En draagt het bij aan een gezond en langer leven?

Cannonau di Sardegna

De Cannonau di Sardegna

Samen met Vermentino is  Cannonau de meest voorkomende en belangrijkste druivensoort op Sardinië. Cannonau wordt over heel Sardinië verbouwd, maar een van de betere gebieden voor deze druif is de provincie Nuoro.

Over de vraag of de Cannonau echt uit Sardinië komt, blijven de meningen toch altijd wat verschillen. Sommige studies beweren dat Spanje de originele bakermat van dit druivenras is, en dat Cannonau van daaruit is overgebracht naar Frankrijk en Italië.  De wijn is in Spanje bekent als de Garnacha en in Frankrijk als de Grenache. Andere studies beweren dat Cannonau echt zijn oorsprong vindt op Sardinië.

Cannonau

Welke van deze twee het ook mag zijn, het is in ieder geval een heerlijke wijn. Vaak hoog in de alcohol, fruitig, kruidig, zachte tannines en soms ook met aardse tonen. Een wijn die over het algemeen met veel gerechten samengaat, maar zeker een perfecte wijn voor de BBQ. Een mooi stuk gegrild vlees, een gegrilde vis of gegrilde groentes met heerlijke olijfolie gaan goed samen met deze wijn. Oja, en laat ik als kaasliefhebber natuurlijk niet de combinatie vergeten met een stuk gerijpte pecorino, de schapenkaas van Sardinië, heerlijk!

pecorino

De Cannonau is een wijn die aan populairiteit wint. Natuurlijk vanwege de kwaliteit en de smaak, maar ook omdat de wetenschap heeft bewezen dat deze wijnen gezonder zijn dan andere rode wijnen.

 

Wat maakt de Cannonau zo gezond ?

In mijn vorige blog “Blue Zones & Wijn” heb ik verteld dat je niet hoeft te stoppen met het drinken van wijn om oud te worden. Sardinië is één van de Blue Zones waar de mensen bovengemiddeld oud worden en vitaal blijven. Wandelen, bewegen, genieten met vrienden & familie, een plantaardig dieet en dagelijks één of twee glazen wijn, dragen bij aan dit grote aantal 100-jarige.

Zoals deze familie, te zien in de korte video van Brandpunt over “Blue Zone op Sardinië”.

Cannonau is de wijn die in verband wordt gebracht met de hoge levensverwachting van de inwoners van Sardinië. Deze wijn heeft twee of drie keer de hoeveelheid flavonoïden dan andere wijnen. Flavonoïden zijn krachtige antioxidanten en hebben invloed op de kleur en aroma van rode wijn

De druif maakt door het warme weer meer rood pigment (flavonoïden) aan om zich te beschermen tegen de ultraviolette straling. Hierdoor bezit deze wijn veel antioxidanten. Deze antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.

Daarmee is de wijn buiten lekker ook nog een van de gezondste wijnen. Ik zou zeggen, met mate genieten en, al cannonau drinkend, op naar de 100!

cannonau

 

Ook aan de Cannonau?

GenietMee is vriend van de Blue Zone Lifestyle, Daarom zal GenietMee de “NORAS Cannonau di Sardegna van Cantina Santadi” aan de leden van de Blue Zone Lifestyle Club gaan leveren. En ook nog met een hele mooie korting, hoe leuk is dat?

cannonau

Dus heb je interesse in Cannonau, schrijf je dan in voor deze community en profiteer van de korting en natuurlijk van alle andere tips voor een gezonde leefstijl.

Salute! op een lang en gelukkig leven!

 

Sta jij achter onze missie en wil je ook vriend of partner worden van het bluezone lifestyle platform? mail dan naar info@hetvrouwenbrein.nl

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *