DÍT ZIJN DE LEUKSTE ITALIAANSE TRADITIES!

Italië.. het land met maarliefst 2 Blue Zones!

Een blog over de tradities van haar inwoners, de Italianen.
Moet je eens kijken hoeveel van die tradities iets te maken hebben met GENIETEN en vooral met… het Italiaanse SAMEN gevoel.

Italië is zo’n beetje het land van de tradities! Jong en oud hechten veel waarde aan tradities die er, vaak al eeuwen, zijn. Dít zijn de leukste Italiaanse tradities op een rij!

 

DE ITALIAANSE BEGROETING

Ook als vreemde zul je je in Italië al snel welkom voelen. De Italianen zullen een onbekend persoon altijd groeten en meestal als eerste. Een kort praatje is dan niet vreemd. Pas met kussen trouwens even op, want de Italianen kussen iets anders dan dat wij dat doen. Om te beginnen, starten zij rechts in plaats van links en kussen ze maar 2 keer en  niet 3 keer zoals wij dat doen!

KOFFIE, KOFFIE, KOFFIE

Italië is een heus koffieland! Er wordt heel wat koffie gedronken! Al zijn het niet zulke ‘sloten’ als wij hier in Nederland drinken.
Tot een uur of 11 in de ochtend wordt er door de Italianen nog graag cappuccino gedronken, maar daarna gaan ze over op espresso.

dit zijn de leukste Italiaanse tradities

ONTBIJTEN IN EEN BAR

Voordat de Italianen naar hun werk gaan, stoppen ze bij hun favoriete bar en nuttigen ze daar hun ontbijt. Het liefst al staand aan de bar met een cappuccino en een cornetto (croissantje) of een andere Italiaanse zoetigheid, een praatje makend met de andere (vaste) gasten die er zijn en soms met een krantje. Het heerst meteen een gezellige drukte met het bekende geluid van koffiekopjes en schoteltjes.

LA SCARPETTA

In Italië zul je bij je eten altijd een mandje brood krijgen. Daar gaat geen (kruiden)boter of saus op. Hooguit wat olijfolie en wat zout, maar het brood wordt het meest gebruikt om de restjes saus van je bord te kunnen schrapen. Ze noemen dit La Scarpetta, het schoentje.
Overigens is het in hele exclusieve restaurants uit den boze om dit te doen.

(SAMEN) ETEN

Een groot deel van de dag draait in Italië om eten. Let maar eens op als je over straat loopt, of op een terras zit hoeveel mensen er alleen al praten over eten. Over hoe lekker iets is, hoe ze het bereiden, wat ze eten die middag of avond, waar je het best je ingrediënten kunt kopen..

En daarnaast natuurlijk het eten zelf. De gemiddelde Italiaan zit graag aan tafel. Het liefst in goed gezelschap om samen te kunnen genieten van de lekkere maaltijd. En let maar eens op, je ziet de Italiaan tijdens het eten weinig anders doen dan.. eten (en praten dan)!

dit zijn de leukste Italiaanse tradities

L’ ONOMASTICO

Ook helemaal Italiaans is de naamdag. In Italië Onomastico genoemd. De meeste Italiaanse namen zijn afgeleid van namen van heiligen. De naamdag valt op de dag dat de betreffende heilige wordt vereerd. Voor Italianen is hun naamdag even belangrijk als hun verjaardag en het wordt dan ook vaak gevierd met cadeautjes.

OP CHIC!

In Italië heerst echt een ‘fare la bella figura’ cultuur. Je hoeft er niet veel voor te doen om te zien dat Italianen graag goed gekleed gaan. Ze besteden veel zorg aan hun uiterlijk en je zult ze niet snel in trainingspak of versleten kleding in de supermarkt aantreffen.
Overigens gaat dit gevoel van la bella figura veel verder dan alleen kleding. Je ziet het bijvoorbeeld ook als de Italianen vertellen over hun gerechten, een goed restaurant, een Italiaanse auto.. enzovoorts! Trots als ze zijn!

 

HET TERRAS OP!

Ook weer een moment om gezellig samen te zijn is het eind van de middag. De Italianen genieten dan graag van een aperitivo. De eigenaren van horecagelegenheden doen er alles aan om hun gasten te verwennen met allerlei hapjes, die vaak gratis zijn ook! Soms is het zo veel dat je ’s avonds niet meer hoeft te eten.

dit zijn de leukste Italiaanse tradities

DE PAUSA PRANZO

De Spanjaarden noemen het de Siësta, de Italianen noemen het pausa pranzo. Oftewel lunchpauze. Waar wij een lunchpauze kennen van hooguit een half uur, houden de Italianen bijna de hele middag pauze. Daarentegen werken ze de avonden wel weer langer door.
En hoewel voor menig toerist niet echt handig zijn de meeste winkels rond lunchtijd toch écht gesloten en openen pas weer in de namiddag. Werkend Wat de Italianen al die tijd doen? Lekker, het liefst samen met de familie, eten en even ontspannen (bijvoorbeeld een dutje).

MMM ZONDAG!

Om de zondag te vieren, met familie natuurlijk, worden de pasticcerie in Italië in het weekend platgelopen. Vaak wordt er een bestelling gedaan op de zaterdag en kun je op zondagochtend je bestelling aan de lekkerste Italiaanse gebakjes ophalen! En natuurlijk.. worden die samen met de familie opgegeten! Heerlijke traditie!

dit zijn de leukste Italiaanse tradities

DE GROTE VAKANTIE

In augustus ligt Italië zo goed als plat. De Italianen hebben dan namelijk vakantie. Veel (familie)bedrijven sluiten daarom dan ook hun deuren en gaan zelf genieten van een welverdiende vakantie! Vaak in eigen land (tja waarom ook niet, Italië is zó mooi en veelzijdig en dat vinden de Italianen ook!). Voor ons als toerist betekent dit dat het druk is in Italië! Druk met toeristen én druk met Italianen die massaal vakantie vieren!

Weet jij nog meer leuke, echt Italiaanse tradities? Ik hoor ze graag!

 

Word ook lid van onze gezellige lifestyleclub!

En geniet naast gezelligheid in de community ook van veel voordeel Je bent al lid voor slechts 5 euro per maand! Wat je daar allemaal voor terugkrijgt lees je op deze pagina

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *