Darm-Hersen Gezondheid

De Darm-Hersen Relatie 

“Een Paradigmaverschuiving” volgens neurowetenschappers

 

Microbiotica
De biljoenen microben die in je lichaam leven noemen we het microbioom. Deze microben overtreffen je eigen lichaamscellen met tien tegen één en ze wegen in gewicht weegt twee keer zoveel als het gemiddelde menselijk brein. De meeste microben leven in je darmen waar ze helpen bij het verteren van voedsel, het synthetiseren van vitamines, het produceren van neurotransmitters en het bestrijden van infecties.

Het microbioom heeft grote invloed op onze hersenen.

De ontdekking en de explosieve vooruitgang in de analyse van het darmmicrobioom hebben een enorme verschuiving in gang gebracht in de geneeskunde en de neurowetenschappen. Eind 2014 organiseerde de Society for Neuroscience ( SFN) een symposium over dit onderwerp, genaamd: “Gut Microbes and the Brain: Paradigm Shift in Neuroscience”. Tijdens dit symposium werd het complexe signaleringssysteem tussen de geest, hersenen, darm en microbioom aangetoond.

Veranderingen in het darmmicrobioom spelen een ​​zeer grote rol bij disbalans in de hersenen (lees neurotransmitters), denk  bijvoorbeeld aan ass, add, adhd, spanning, depressie en zelfs chronische pijn en vermoeidheid. Zo vreemd is dit in het licht van de kPNI niet, de neurotransmitters worden immers voor een groot deel gebouwd in de darmen. Neurotransmitters zijn de communicatie moleculen in onze hersenen en zij vormen de brug tussen lichaam en geest.

Een Ierse neurowetenschapper, John Cryan, vergeleek de communicatie tussen darmen en hersenen met Downton Abbey-achtige communicatie tussen boven en beneden. Deze communicatie verloopt via de HPA-as; de hersen-darm as. Boven en beneden (Brein en Buik) hebben elkaar nodig om te overleven. Als het beneden mis gaat, heeft dat boven gevolgen. Als er iets mis is met je microbioom, heeft dat ook gevolgen voor je brein. En andersom. Als je ergens gestrest over bent heeft dat invloed op de samenstelling van je darmbacteriën (epigenetica). Het microbioom wordt naast voeding ook sterk beïnvloed door stress. Psychische en fysieke stress dus, dit verandert de samenstelling van de darmbacteriën. Veranderingen in het microbioom zijn van invloed op emotioneel gedrag en gerelateerde hersensystemen .

Een antibiotica kuur bijvoorbeeld is een voorbeeld van een fysieke stressituatie voor het microbioom. Onderzoekers zien, wanneer ze muizen antibiotica geven, een afname van BDNF. Dit is een sleutel eiwit dat betrokken is bij neuroplasticiteit en cognitie in de hippocampus, een gebied dat betrokken is bij emotie, leren en geheugen. Sommige van de veranderingen die bij muizen werden waargenomen, worden nu ook bij mensen onderzocht . Mensen met diverse bacteriepopulaties in hun darmen hebben meer kans op een groter emotioneel welzijn, terwijl specifieke soorten darmbacteriën meer geassocieerd zijn met een veranderd risico op angst, depressie en stress

 

Kwetsbare perioden.
Er zijn momenten in het leven (
ontwikkelings perioden) dat de hersenen kwetsbaarder zijn omdat ze zich voorbereiden om te reageren op de wereld om hen heen (Epigenetica). Denk aan de puberteit, zwangerschap, de overgang, maar ook ernstige langdurige stress-perioden.. allemaal momenten in ons leven dat onze hersenen kwetsbaarder zijn. Deze perioden hebben ook direct een invloed op het microbioom. Dat wéten schept veel nieuwe mogelijkheden om jezelf tijdens een dergelijke periode optimaal te ondersteunen. Met bijvoorbeeld microbioomtherapie.

Een groeiend aantal studies laat zien dat probiotica een cruciale rol spelen bij allerhande klachten. Specifieke Lactobacillus- en bifidobacteriën bijvoorbeeld laten positieve effecten zien op angst- en depressie klachten. Gaan deze inzichten leiden tot een transformatie rondom het darmmicrobioom en resulteren in nieuwe therapieën? Het zal hoe dan ook een stap vooruit zijn in het begrijpen van de werking van onze hersenen in relatie tot het microbioom. De komende jaren van onderzoek hebben het potentieel om diepgaande verbanden tussen darmbacteriën en neurologische aandoeningen te ontdekken en dat is hoopvol. Dat maakt immers de weg vrij naar een nieuwe manier van denken over ziekte en gezondheid!

De neurowetenschapper Cryan is in elk geval erg enthousiast: “We staan ​​aan het begin van een geheel nieuwe manier van denken over hersenontwikkeling en hersengezondheid. En het neurowetenschappelijk bewijs voor de rol van het microbioom wordt alleen maar sterker en sterker op het basisniveau.”

 

Microbioomtherapie
Het inzetten van probiotica om de gezondheid van de hersenen te verbeteren is in snel tempo een populair veld van neurowetenschappelijk onderzoek geworden, waarbij dit soort probiotica nu psychobiotica wordt genoemd. Probiotica inzetten om het darmmicrobioom te veranderen, heeft veelbelovende effecten bij mensen laten zien bij veel verschillende aandoeningen, van angst en depressie tot de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. De darm-hersenverbinding komt nu veel meer in beeld waar het gaat over veel hersenaandoeningen en ziekten. Dat veranderingen in het microbioom een ​​rol spelen bij de ontwikkeling en progressie van neurodegeneratieve ziekten is inmiddels aantoonbaar vastgesteld. Neurowetenschappers geloven nu zelfs dat de ziekte van Parkinson éérst in de darmen ontstaat, tot wel 20 jaar voor de motorische symptomen beginnen, en dat de ziekte zich later via de nervus vagus naar de hersenen verplaatst.

De ontwikkeling van nieuwe therapieën om het microbioom te optimaliseren om zo de gezondheid van de hersenen te bevorderen is de laatste jaren sterk in opkomst. De meeste therapieën die worden onderzocht, zijn voornamelijk gericht op de darm om de gezondheid van de hersenen te verbeteren. Vroeg bewijs suggereert bovendien dat het stimuleren of veranderen van hersenactiviteit de darm-hersenas kan veranderen. Het is bijvoorbeeld ook aangetoond dat het moduleren van hersenactiviteit het aantal gezonde darmbacteriën verhoogt. (ook deze therapie wordt ingezet binnen mijn praktijk) Diepe hersenstimulatie verandert namelijk ook de samenstelling van het darmmicrobioom. We zijn de laatste jaren echt getuige geweest van een echte paradigmaverschuiving in ons begrip van de gezondheid en ziekte van de menselijke hersenen in relatie tot het microbioom!

 

Wil jij werken aan verbetering van jouw microbioom? Heb je specifieke klachten waar je maar geen oplossing voor vind? Wellicht biedt microbioomtherapie dan de oplossing! Mail mij via info@hetbrouwenbrein als je hier graag meer over wilt weten, ik  help je graag verder.

Annemarie Bosman

Mijn naam is Annemarie, therapeut en trainer; opgeleid in de functionele geneeskunde.

Mijn specialisaties zijn het microbioom en vrouwengezondheid,
daarnaast doe ik wetenschappelijk onderzoek naar ‘Ancestral and Functional Nutrition’.

Meer van de auteur

Wat is KPNI

Een geniale communicatielijn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *