Wie of wat wil jij worden?

Wie of wat wil jij worden? Of denk je dat het te laat is om nog te hopen op verandering?

Weet je nog hoe makkelijk het was om een nieuwe taal, instrument of sport op te pikken toen je jong was?

Onze hersenen zijn ons hele leven in staat om te veranderen, maar het vermogen voor neuroplasticiteit piekt tijdens de kindertijd. De volwassen hersenen zijn nog wel steeds plastisch, alleen ze absorberen nieuwe informatie niet langer als vanzelf.

Hoe kunnen we als volwassenen nieuwe vaardigheden beheersen, het aanleren versnellen en ons potentieel om te veranderen benutten?

Door:
bewust te oefenen + intrinsieke motivatie + het stellen van de juiste doelen + low level stress + feedback krijgen van de beste + visualisatie + een gezond gevoel voor ego.

Klinkt als een heleboel om voor elkaar te krijgen …

Het blijkt dat ook volwassen hersenen tot veel nieuwe dingen in staat zijn, maar je moet bereid zijn om de inspanning die nodig is te leveren.

 

6 Stappen die je kunt zetten om je Hersenen Opnieuw Te Bedraden (en alles onder de knie te krijgen).

Ja, je kunt je brein herbedraden. Hier is alleen wel iets meer voor nodig dan simpelweg met het toverstokje van neuroplasticiteit te zwaaien en te zeggen: ‘ Rewire my brain! ”   Neuroplasticiteit bestaat uit een aantal mechanismen waarmee onze hersenen en mind nieuwe vaardigheden leren, veranderen en verankeren.

De capaciteit voor hersenplasticiteit varieert gedurende de levensduur.

Kinderen leren moeiteloos omdat hun hersenen heel erg plastisch zijn. Ze absorberen standaard nieuwe ideeën. Elke ervaring beeldhouwt de hersenen van het kind als het ware en zo bouwt hun repertoire van kennis, vaardigheden en gedrag op. Naarmate je ouder wordt, verdwijnt je vermogen om nieuwe dingen te leren niet helemaal, maar de vereiste inspanning neemt significant toe. Plasticiteit van de hersenen is niet langer de standaard.

Het volwassen brein is nog steeds plastisch en dit blijft zo tot het einde van ons leven – we kunnen als volwassenen nieuwe vaardigheden leren, veranderen en beheersen. We zijn bijvoorbeeld in staat om op elke leeftijd een nieuwe taal te leren spreken, maar we zullen het niet zo makkelijk oppikken als toen we twee of drie jaar oud waren.

Waar het brein van een baby ‘alles als plastisch’ ervaart, treedt plasticiteit bij volwassenen alleen op als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Deze voorwaarden zijn:

gerichte aandacht
bewuste nieuwsgierigheid
stress op laag niveau
herhaling
en de juiste mentaliteit.

 

Oefening baart kunst.

Als je je ooit hebt verwonderd over de uitstekende en soms bijzondere vaardigheden van Olympische topsporters, dan weet je dat hun prestaties er zo natuurlijk en moeiteloos uit kunnen zien. We schrijven dat dan toe aan aangeboren talent of goede genen; het zijn begaafde atleten die geboren zijn om te winnen. Maar het blijkt dat er veel meer is dan alleen aangeboren talent. Aan de basis van uitzonderlijke prestaties ligt de mogelijkheid om gebruik te maken van neuroplasticiteit.

Als we in de hersenen van vioolvirtuozen, Olympische medaillewinnaars of meesters van literatuur en kunst zouden kunnen kijken, dan zouden we zien dat hun uitzonderlijke prestaties typisch worden verworden met VEEL van wat we noemen bewuste praktijk. Expertise; leren door instructie en ervaring.

Gericht oefenen is niet wat de meeste mensen denken dat het is. Het is niet een paar keer per week een golfswing oefenen of een muziekinstrument bespelen. Gerichte oefening is een zeer gestructureerde activiteit waaraan je deelneemt met het specifieke doel om je prestaties te verbeteren. Het houdt in dat je bepaald gedrag keer op keer repeteert, voortdurend streeft naar betere prestaties en feedback van een coach of mentor gebruikt.

Buiten gerichte oefening zijn er nog een paar stappen nodig om het brein te masteren en opnieuw te bedradenmotivatie, positieve emoties en visualisatie spelen allemaal een rol.

Volwassen hersenen herbedraden is dus absoluut mogelijk wanneer er wordt voldaan aan specifieke voorwaarden die plasticiteit mogelijk maken of veroorzaken.  Daarbij is het wel belangrijk te beseffen dat een goede gezondheid van de hersenen het fundament is waarop veranderingen en ‘rewiring’ wordt gebouwd. De basis is dus een brein wat in balans is.

 

How you can R.E.F.I.R.E. to REWIRE? Dit zijn de 6 stappen die je in staat stellen om je brein te masteren en neuroplasticiteit te bereiken. REDEN.

 

Vind je waarom.

In de blue zones noemen ze dit je IKIGAI

  • Wat is jouw doel? Welke vaardigheid, gedrag of mentaliteit wil je leren, veranderen, beheersen of perfectioneren?
  • Duidelijkheid hebben over een doel wekt eerder vertrouwen, motivatie en opwinding dan angst en onzekerheid.
  • Als je je doel kent, kun je ‘microdoelen’ vaststellen.
  • Microgoals zorgen voor een aantal snelle, vroege en makkelijke overwinningen. Dergelijke overwinningen sluiten de feedbacklus en activeren de dopamine-beloningsroutes in je hersenen. Beloning verbetert het leren en stimuleert motivatie.

 

ENGAGE: Absorbeer jezelf in het leren van de taak. Krijg feedback van de beste.

  • Focus op het leren van de nieuwe vaardigheid.
  • Eenzijdige aandacht voor de taak is van vitaal belang (multitasking leidt tot cognitieve burn-out!)
  • Gebruik een leraar / coach / gids om feedback te krijgen en finesse te bereiken.


VOELEN: Zoek de goede plek tussen verveling en angst.

  • Vind je flow. Bij milde tot matige activeringsniveaus verkeren de hersenen in een optimale staat om te leren. Op zeer lage niveaus of zeer hoge niveaus van opwinding wordt leren geremd. We zien dit op elk neurobiologisch niveau terugkomen.
  • Verveling is een symptoom van onder-opwinding – misschien is de nieuwe taak niet uitdagend genoeg. Probeer dan een groter doel te stellen, verplaats de doelgoals of verander de omgeving waarin je oefent.
  • Angst is een symptoom van overmatige opwinding – misschien is een taak te moeilijk. Is het VEEL hoger dan je vaardigheidsniveau? Misschien heb je je uitdaging niet ‘micro-gericht’ tot beheersbare stukken of projecten.

 

Visualiseer: repeteer in je geestesoog.

  • Denken en doen is hetzelfde in de hersenen. Dezelfde hersengebieden die worden geactiveerd bij het voltooien van een motorische vaardigheid, worden geactiveerd bij het mentaal oefenen van dezelfde taak.
  • Muzikanten en atleten gebruiken vaak mentale repetitie of visualisatie om meesterschap te bereiken.
    Je kunt mentaal oefenen hoe je emotioneel reageert op een evenement. Probeer te oefenen hoe u emotioneel reageert als u een ‘wegversperring’ of een mislukking raakt.
  • Mentale repetitie kan worden gezien als oefenen als je niet in de praktijk kunt oefenen.

 

HERHALING: Gerichte en herhaaldelijke oefening baart kunst vanwege neuroplasticiteit.

  • Oefen (oefen en oefen) de nieuwe vaardigheid, gedrag of mentaliteit.
  • Neuronen die samen vuren, worden met elkaar verbonden. Neuronen die niet synchroon lopen, linken niet.
  • Opzettelijk oefenen overtreft talent. Genius is niet geboren; mastery is made
  • Dit is waar de durf en vastberadenheid van pas komen. Gericht en herhaaldelijk oefenen is niet altijd leuk. Amateurs oefenen tot ze het goed hebben; professionals oefenen totdat ze het niet verkeerd kunnen krijgen.

 

EGO: Wie word je?

  • De taal die je gebruikt om tegen jezelf te praten is van groot belang. Probeer je een boek te schrijven of ben je een auteur? Is het je doel om fit te worden of ben je een hardloper? Piano leren spelen of ben je muzikant?
  • In plaats van je te concentreren op verre doelen, neig je naar je identiteit. Wie word je als je REFIRE? Als de vernieuwde ik?

 

 

 

Hoe kan ik jou hierbij helpen?

Op 15 september start het fantastische programma Free Your Mind. In dit programma gaan we heel gericht werken met de stappen hierboven beschreven. Meer informatie over de inhoud van dit programma lees je hier, voor de vroegboekers zijn er nu een aantal toffe bonussen! Heb je interesse, maar weet je niet of het iets voor jou is? Of heb je andere vragen? Vul dan even het contactformulier in, dan boeken we vrijblijvend een call in en denk ik even met je mee!

 

 

[mk_divider style=”padding_space” margin_top=”25″ margin_bottom=”25″ animation=”fade-in”]

Annemarie Bosman

Mijn naam is Annemarie, therapeut en trainer; opgeleid in de functionele geneeskunde.

Mijn specialisaties zijn het microbioom en vrouwengezondheid,
daarnaast doe ik wetenschappelijk onderzoek naar ‘Ancestral and Functional Nutrition’.

Meer van de auteur

Bewustzijn en je brein

Jij en je brein

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *