5 DOODGEWONE ITALIAANSE ZAKEN WAAR WIJ NEDERLANDERS HEEL WAT VAN KUNNEN LEREN!

Er zijn van die dingen die voor Italianen zo gewoon zijn dat ze er eigenlijk niet bij stil staan hoe positief ze voor het leven zijn. Klinkt zwaar, maar dat is het zeker niet! Met een beetje inspanning om het roer om te gooien zouden wij ze met gemak ook kunnen toepassen in ons dagelijkse leven! En als je je dan bedenkt dat er in Italië maar liefst 2 zogenaamde Blue Zones zijn (regio’s waar relatief veel mensen leven van meer dan 100 jaar oud), dan kun je je vast óók voorstellen dat de Italiaanse gewoontes zo gek nog niet zijn!

Om een beginnetje te maken:

VERSE INGREDIËNTEN

Italianen koken graag met verse ingrediënten. Het liefst van de markt of gewoon direct van het land! Een pakje om lasagne mee te maken? Geen denken aan! Vers is de standaard! En natuurlijk ook véél lekkerder.
Vlees juist iets wat de Italianen goed weg kunnen laten. Veel groentes, daar houden ze van!

Je kunt trouwens ook denken aan koffie. Heb jij een automaat op je werk? Zo eentje met gezoete producten en eigenlijk geen écht lekkere koffie? Kijk je baas dan lief aan en vraag haar of hem een fijn apparaat waar verse bonen in gaan! Alleen al de geur van verse koffie zal je goed doen. Het allerleukste zou het natuurlijk zijn als ze de koffie, net als in Italië, vanuit een bar zouden komen brengen.

5 doodgewone Italiaanse zaken waar wij Nederlanders heel wat van kunnen leren!

SAMEN ETEN

Het klinkt zo simpel.. Samen eten. In Italië doen ze het in ieder geval graag. Samen eten is gezellig, lekkerder én gezonder! Ga dus samen aan tafel! Thuis en op je werk. Organiseer een avondje eten met vrienden. Mag in een restaurant, maar samen koken en eten is óók heel fijn!

VRIENDEN

Heel eerlijk gezegd.. Ik zie mijn vrienden te weinig. Een afspraak moet ver tevoren worden gepland, want iedereen is druk en heeft een volle agenda. Zonde! Het hebben en zien van je vrienden doet iets bijzonders met je. Het is gezond! Trek daarom eens wat vaker je agenda of probeer eens iets spontaans (nóg beter)! Al ga je na het avondeten maar een half uurtje wandelen samen, ik noem maar wat.

5 doodgewone Italiaanse zaken waar wij Nederlanders heel wat van kunnen leren!
Ik neem mijn zoontje als voorbeeld. Hij nam, een aantal vakanties geleden, voor zijn vriendinnetje Julia een schitterende schort mee terug naar Nederland. Zo konden ze bij terugkomst samen cakejes gaan bakken 🙂

BETEKENISVOLLE RELATIES

Ik heb lang gezocht naar een titel voor deze o zo mooie gewoonte. Hoewel Italianen aan de ene kant natuurlijk erg lang thuis blijven wonen, om veel redenen is het aan de andere kant ook weer zo dat ze veel zorg hebben voor elkaar. Ik ben in meerdere Italiaanse gezinnen geweest waar ‘opa en oma’ bij hun kinderen en kleinkinderen in woonden. Ook vrienden zorgen in Italië graag voor elkaar. Ze brengen elkaar zonder pardon graag ergens heen, bezoeken ze regelmatig, helpen elkaar in de tuin, op het land..

5 doodgewone Italiaanse zaken waar wij Nederlanders heel wat van kunnen leren!
Nieuwe vriendschappen! 

Nog eentje extra dan!

DOMANI… DAT KOMT MORGEN WEL

Als persoon, maar wellicht ook als echte Nederlandse, houd ik van het maken van duidelijke afspraken. Wanneer, wat en hoe zijn daarbij belangrijk. In contact met Italië krijg ik vaak te horen. Domani.. Morgen.. Soms wordt het dan ook wel eens overmorgen. In eerste instantie kun je denken dat het laksheid is. Maar nee! Veel Italianen doen gewoon eerst dat waar hun hart op dat moment ligt.

En wat is er nu mooier dan dat?

Het is overigens niet zo dat deze gewoontes alleen in Italië voorkomen. Het zijn kenmerken die terugkomen in alle blue zones op aarde!

Aan welke zou jij meer aandacht willen besteden?

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *