Waarom is de juiste voeding zo belangrijk?
Waarom de juiste voeding en de juiste leefstijl zo belangrijk is voor je levensgeluk leg ik je graag uit in deze blog.
Persoonlijk meesterschap en levensgeluk vanuit de biochemie bekeken
Balans in neurotransmitters is erg belangrijk om meesterschap over je leven te nemen. Jouw potentieel kan pas helemaal tot bloei komen als je zelf in balans bent. Is er een biochemische disbalans in de neurotransmissie dan kun kun je nog zo hard willen, maar je energie zal weglekken naar klachten die je ervaart door deze onbalans.
Is er iets in je leven waar je geen controle over hebt?
Ben je een shopaholic, chocoholic, kun je niet zonder cafeïne of alcohol?
Voel je je depressief zonder duidelijke reden?
Voel je je overweldigd door het leven, ben je veel te moe, heb je moeite met slapen of heb je negatieve gedachten die je gewoon niet van je af kunt zetten? Dan is het heel goed mogelijk dat dit alles te maken heeft met een onbalans in je neurotransmitter huishouding.
Neurotransmitters zijn moleculen die de interne communicatie in je lichaam regelen.
Zij regelen eigenlijk alles. Je humeur, je motivatie, je eetbehoeftes, je energie, je libido, je slaap.
Ze zijn betrokken bij je concentratievermogen, je leervermogen, je geheugen en hoe je omgaat met stress. In veel opzichten geven ze vorm aan je leven en aan wie je bent. Ze sturen berichten naar het autonome zenuwstelsel die handelingen als ademhalen, hartslag en spijsvertering beheren.
Een disbalans in de neurotransmitter-activiteit is verantwoordelijk voor veel ziekten en aandoeningen. Naar schatting heeft meer dan 75% van de Nederlanders geen optimale neurotransmitter-niveaus. Leefstijlfactoren spelen hierbij een hele grote rol.
Langdurige stress en overbelasting, verkeerde voeding, milieu-toxines, overmatig gebruik van alcohol, nicotine, cafeïne en recreatieve drugs zijn belangrijke boosdoeners. Ook onderliggende gezondheidsproblemen zoals chronische ontstekingen, schildklieraandoeningen en bloedsuikeraandoeningen kunnen een disbalans in neurotransmitters veroorzaken.
Ook kan het zijn dat je genetisch vatbaar bent voor bepaalde onevenwichtigheden. Sommige mensen produceren bijvoorbeeld standaard minder serotonine dan anderen. Anderen hebben standaard een zwakkere productie van de activerende neurotransmitters zoals dopamine en acetylcholine maar veruit de meest voorkomende oorzaak is stress.
Overdrive van het sympathische zenuwstelsel, wijdverspreid in onze samenleving, put meerdere neurotransmittersystemen uit. Langdurige chronische stress verlaagt geleidelijk serotonine en put GABA volledig uit. Veel mensen kunnen niet meer ontspannen: de remmende neurotransmitters zijn volledig opgebrand. Uiteindelijk zijn activerende neurotransmitters ook uitgeput. Veel volwassenen met depressie en chronische vermoeidheid hebben lage serotonine, GABA en ook dopamine.
De Grote Vier en hun belang voor jouw levensgeluk
De eerste neurotransmitter werd minder dan 100 jaar geleden ontdekt, zo recent is deze wetenschap! Wetenschappers hebben inmiddels iets meer dan honderd van deze hersenchemicaliën gevonden en men denkt dat er uiteindelijk duizenden zullen worden ontdekt. Slechts een handvol van alle neurotransmitters doet het meeste werk. Hoewel ze allemaal belangrijk zijn, zijn de grote vier Serotonine, Dopamine, Acetylcholine en GABA .
Serotonine – Happiness Molecuul
Van alle neurotransmitters krijgt serotonine absoluut de meeste aandacht. Serotonine wordt het ‘geluksmolecuul’ genoemd omdat het zo essentieel is voor een positieve stemming.
Dopamine – Motivatie Molecuul
Dopamine wordt het “motivatiemolecuul” genoemd. Dopamine zorgt voor de drive en de focus die je nodig hebt om te doen wat moet worden gedaan.
Acetylcholine – Molecuul van het geheugen, denken en leren
Acetylcholine is de eerste neurotransmitter die ontdekt is, deze is essentieel voor leren, verbanden zien en de werking van het geheugen. (Acetylcholine niveaus dalen met maar liefst 90% bij Alzheimerpatiënten)
GABA – Nature’s Valium
GABA is een neurotransmitter die ‘Nature’s Valium’ wordt genoemd vanwege zijn grote rol in het kunnen remmen, rusten en ontspannen. Deze hersenstof remt normaal gesproken de hersenactiviteit wanneer nodig, maar als je weinig GABA hebt blijven je mentale functies in de “aan” positie staan.
Bereik je genetische potentieel. Je maximale potentieel.
Het is dus belangrijk om te weten waar je onevenwichtigheden liggen, pas dan kun je maatregelen nemen om de situatie recht te zetten. Dit kun je doen door te testen. Testen is vooral belangrijk wanneer je problemen ondervind. In bijvoorbeeld stemming, vermoeidheid, slapeloosheid, verlies van mentale focus, bij ADD, ADHD, hoofdpijn, hersenmist, hormonale problemen, verslavingen etc. etc. maar over het algemeen is deze test nuttig voor iedereen die zich niet optimaal voelt.
Als je wakker wordt met een fantastisch gevoel en makkelijk gaat slapen zijn je neurotransmitters waarschijnlijk goed uitgebalanceerd en hoef je ze niet te testen. Als je dat niet voelt, is het een goed idee om te testen en te zien hoe je neurotransmitters in balans kunnen brengen om die positieve eigenschappen terug in je leven te brengen.
Neurotransmitters worden gebouwd uit voeding. Wat je in je mond stopt is dus heel belangrijk en heeft veel invloed op hoe je je voelt en hoe je je leven vorm geeft. Wanneer je weet waar de disbalans zit, kun je heel gericht voeding tot je gaan nemen die je zal helpen de balans te herstellen.
Hoe is de balans
Symptoomgebaseerde vragenlijsten worden al jaren gebruikt om de balans en disbalans van neurotransmitters behoorlijk effectief te bepalen. Dr. Datis Kharrazian is een bekroonde onderzoekscollega aan de Harvard Medical School en het Department of Neurology in het Massachusetts General Hospital. Dr. Kharrazian is associate clinical professor aan de Loma Linda University School of Medicine.
Door de symptomen van disbalans tussen de meest invloedrijke neurotransmitters te herkennen, kun je de juiste stappen nemen om je leven in balans te brengen en je maximale potentieel te bereiken.
Zou je graag willen testen hoe de balans is tussen jouw neurotransmitters? Stuur mij dan even een berichtje via het contactformulier, dan help ik je graag verder.
No comment yet, add your voice below!