Gezond verouderen

Wanneer het gaat om gezond verouderen, dan gaat de aandacht in de gezondheidszorg niet vaak naar hersendegeneratie. Totdat het te laat is en de schade grotendeels onomkeerbaar is. Dit paradigma moet veranderen en functionele geneeskunde loopt daarbij voorop. Aldus Dr. Datis Kharrazian. Dr. Kharrazian is klinisch professor aan de (Blue Zone) Loma Linda University School of Medicine.

Tekenen van hersendegeneratie worden vaak toegeschreven aan “normale veroudering”, terwijl dat eigenlijk helemaal niet normaal is. De symptomen van Alzheimer die men vaak ziet (bijv. vergeetachtigheid en geheugenverlies) of Parkinson (tremoren) komen vaak pas tientallen jaren na het ontstaan van deze ziekten naar voren.

Tientallen jaren waarin je je hersenen actief zou kunnen beschermen en mogelijk je uitkomst (lees: gezond verouderen) zou kunnen veranderen. In feite beginnen veel mensen al vroege tekenen te vertonen als ze 30 of 40 zijn, sommigen zelfs al wanneer ze nog in de twintig zijn.

Een van de eerste symptomen van Parkinson is bijvoorbeeld chronische obstipatie. Chronische obstipatie betekent niet noodzakelijkzerwijs dat je je op een eenrichtingsweg bevind naar Parkinson, maar het kan wél betekenen dat je je darm-hersenverbinding moet aanpakken.

Wanneer je last hebt van chronische obstipatie en laxeermiddelen, magnesium of koffie nodig hebt, of je hebt al het mogelijke gedaan met voeding en supplementen en tóch symptomen, dan zijn dit tekenen dat de nervus vagus – de zenuw die de darm verbindt met de brein – moet worden aangepakt voordat het te laat is. Chronische obstipatie kan dus een teken zijn van een haperende hersenfunctie.

Vaak wordt gedacht dat de ziekte van Alzheimer, Parkinson of andere degeneratie van de hersenen gewoon genetische pech is. Maar in werkelijkheid is epigenetica (leefstijl) een grote factor: het is de dans tussen genen en levensstijl die de uitkomst bepaalt. En dat is waar je de macht hebt om verandering positief te beïnvloeden! Dit mag een aanmoediging zijn om je hersenen te beschermen. Zelfs als je al op leeftijd bent is er nog steeds veel wat je kunt doen om je hersengezondheid te beschermen.

Enkele veel voorkomende problemen die achter de ontsteking liggen die de hersenendegeneratie versnellen, waardoor je meer risico loopt, niet alleen op depressie en vermoeidheid, maar vooral ook neurologische auto-immuniteit, dementie, Parkinson en Alzheimer

– Chronisch hoge en lage bloedsuikerspiegel
– Hoge stress en toxische levensstijl
– Lekkende darm
– Ongezonde vetten en bewerkte voedingsmiddelen
– Voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken (gluten en zuivel zijn de beruchtste)
– Chemische gevoeligheden
– Chronische virale, bacteriële en parasitaire infecties
– Hormonale onevenwichtigheden en tekortkomingen

Als je weet dat je brein niet goed werkt, is dit een teken dat het nog niet te laat is – je hebt nog steeds de mogelijkheid om positieve veranderingen in je hersengezondheid aan te brengen. Zodra je dat bewustzijn verliest, kan het te laat zijn.

Dr. Kharrazian heeft een privépraktijk voor patiënten van over de hele wereld die op zoek zijn naar niet-farmaceutische alternatieven om chronische aandoeningen te beheersen via voeding. Voeding, neurologische rehabilitatieoefeningen en lifestyle-toepassingen. Zijn praktijk heeft een wachtlijst van twee jaar en is beperkt tot patiënten die lijden aan chronische aandoeningen. De meeste patiënten van Dr. Kharrazian worden doorverwezen door andere artsen en professionals in de gezondheidszorg, zowel nationaal als internationaal.

Als onderwijzer, onderzoeker en clinicus heeft Dr. Kharrazian zijn wetenschappelijk en klinisch onderzoek naar effectieve toepassingen voor complexe aandoeningen samengevoegd. Deze toepassingen worden gebruikt door duizenden professionals in de gezondheidszorg en patiënten. In zijn boek over hersengezondheid praat Dr. Kharrazian over de factoren die ten grondslag liggen aan hersendegeneratie voor veel mensen, en ook wat je eraan kunt doen.


Leefstijl dus!

Leefstijl is niet alleen preventie, het is geneeskunde. Vrijwel alle chronische aandoeningen waar 8,5 miljoen Nederlanders mee wortelen zijn het gevolg van interactie tussen genen en onze leefstijl. Onze genen kunnen we niet aanpassen, maar onze leefstijl wel. De complexe systemische aandoeningen die we vandaag de dag zien zijn veelal een gevolg van verkeerde leefgewoontes.

Het is dus zeer belangrijk dat leefstijlveranderingen hoog op de agenda komen te staan. In de TNO TIME lezen we:

Het zorgstelsel heeft een wezenlijke aanpassing nodig voor door leefstijl geneesbare ziekten. Van ‘care’ naar ‘cure’. En van de spreekkamer naar de huiskamer

 

Wil jij gezond verouderen? Verander je leefstijl, bescherm je hersenen. Begin vandaag nog. Heb je hulp nodig? Samen lukt het vaak veel beter dan alleen. Hier vraag je een gratis online kennismakingsgesprek aan, dan kijken we samen naar jouw situatie en hoe ik jou daar eventueel mee kan helpen!

Annemarie Bosman

Mijn naam is Annemarie, therapeut en trainer; opgeleid in de functionele geneeskunde.

Mijn specialisaties zijn het microbioom en vrouwengezondheid,
daarnaast doe ik wetenschappelijk onderzoek naar ‘Ancestral and Functional Nutrition’.

Meer van de auteur

Dopamine Resistentie

Voeding als medicijn?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *