Vragen die je helpen …

[mk_fancy_title color=”#1980ac” size=”28″ font_weight=”400″ font_style=”normal” txt_transform=”none” font_family=”Noto+Sans” font_type=”google” animation=”fade-in”]Vragen die je helpen naar meer gezondheid en meer levensgeluk[/mk_fancy_title]

Een prachtig vrij vertaald artikel van Dr. Kharrazian over de mind-body connectie en het effect daarvan op onze gezondheid.

Dr. Kharrazian is arts in Blue Zone Loma Linda. Hij is klinisch onderzoekwetenschapper, academisch professor en een functionaris voor de gezondheidszorg. Zijn academisch en klinisch onderzoek is te zien in talloze documentaires en zijn klinische modellen van functionele geneeskunde worden gebruikt door academische ziekenhuizen en duizenden zorgverleners over de hele wereld.

Wanneer je probeert om te gaan met een chronische aandoening, zoals chronische pijn, vermoeidheid, schildklieraandoeningen en dergelijke, raak je makkelijk de weg kwijt in de wereld van gezondheidszorg.

Strategieën zoals een ontstekingsremmend dieet, supplementen, medicijnen, speciale oefeningen kunnen volledig het onderwerp van je aandacht worden om je maar beter te voelen. Daar is ook zeker niets mis mee. Kennis hierover kan heel helpend zijn om je lichamelijke conditie te versterken en weer grip op je leven weer te krijgen.

Maar wat veel mensen en ook artsen over het hoofd zien is de WAARDE van het kijken naar de diepere lagen in je leven. Die misschien wat minder tastbaar, maar niet minder belangrijk zijn.

Zomaar wat vragen:

Voel jij bijvoorbeeld dat je een ondersteunend netwerk hebt?
Voel jij je geliefd bij je familie, bij je vrienden?
Ben je als kind gekoesterd, verzorgt en ondersteunt of ben je het leven in een stressvolle  overlevingsmodus gestart waar je eigenlijk nooit uit bent gekomen?
Maak je regelmatig een praatje met mensen of leef je meer als een kluizenaar?

Maak je regelmatig tijd voor leuke, plezierige activiteiten of spendeer je je vrije tijd meestal doelloos achter de TV?
Zie je het goede in mensen?
Ervaar je het leven als positief en bevredigend?
Of lijkt de wereld een donkere plek met mensen die vooral kwaadwillend zijn?

Ben je spiritueel, heb je een zinvolle kijk op het leven voorbij dat wat we dagelijks waarnemen?
Heb je een liefdevolle, ondersteunende relatie, of is je partnerschap eigenlijk erg moeilijk en stressvol?
Heb je een gevoel van ‘purpose’ in je werk, of krijg je er eigenlijk juist stress van?

Geloof je ook dat je het verdient om je goed te voelen en beter te worden?
En wil je dat ook echt?

Soms voelt iemand zich al zo lange tijd van zijn leven eigenlijk verschrikkelijk naar , maar is zo gewend geraakt aan zoveel negativiteit en ongeluk, dat beter worden letterlijk een bedreiging kan zijn voor zijn identiteit en zijn manier van leven. Op een onbewust overlevingsniveau kun je daadwerkelijk vechten tegen verandering en een betere gezondheid omdat het menselijk lichaam en geest zijn bedraad om de homeostase te handhaven – een vermijding van het schommelen van de boot.

Misschien zullen de mensen in je leven, zoals je partner of familieleden, zich onbewust verzetten tegen je stappen in de richting van verbetering. Het kan hen raken en hen het gevoel geven dat ze opeens niet goed genoeg voor je zijn. Hun weerstand kan ook komen door het gevoel dat ze bedreigd worden door jouw motivatie, omdat het hen uitdaagt ook te werken aan hun eigen groei.

Allemaal zaken die een grote invloed hebben op jouw immuunsysteem en je succes in je veranderingen qua leefstijl.

“Ik (dr Kharrazian) en ook veel andere artsen hebben het steeds weer gezien – mensen met een positieve instelling, gezonde relaties en ondersteuning van hun geliefden ervaren doorgaans betere resultaten.”

Het goede nieuws is dat je niet van nature gelukkig hoeft te zijn om beter te worden. De wetenschap heeft ons laten zien dat we eenvoudig kleine, uitvoerbare strategieën kunnen oefenen om te kunnen profiteren van de voordelen van een positief leven.

Maar hou daarbij wel in gedachten: hoewel de wetenschap van positiviteit, dankbaarheid, gezonde socialisatie, enzovoort, fascinerend is; het leven gebeurt. Tevreden mensen krijgen nog steeds kanker en chagrijnige mensen leven na de 100. Er zijn geen absolute waarden, maar als je attitudes, overtuigingen of sociale omstandigheden een chronische bron van stress voor je zijn, nodig ik je uit om ze als deuropeningen te beschouwen naar je beter te voelen en beter te functioneren.

 

Wil jij hulp bij het aanleren van kleine uitvoerbare strategieën aanleren en toepassen in jouw leven? Dan is onze blue zone club wellicht iets voor jou.  Lees hier voor meer informatie.

[mk_divider style=”padding_space” margin_top=”25″ margin_bottom=”25″ animation=”fade-in”]

Annemarie Bosman

Mijn naam is Annemarie, therapeut en trainer; opgeleid in de functionele geneeskunde.

Mijn specialisaties zijn het microbioom en vrouwengezondheid,
daarnaast doe ik wetenschappelijk onderzoek naar ‘Ancestral and Functional Nutrition’.

Meer van de auteur

Miss Pavlov

Blue zone happiness in Toscane

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *