Brainfood: Gevulde avocado

[mk_fancy_title color=”#1980ac” size=”28″ font_weight=”400″ font_style=”normal” txt_transform=”none” font_family=”Noto+Sans” font_type=”google” animation=”fade-in”]

Avocado met artisjokken tapenade

[/mk_fancy_title]

Dit heb je nodig voor 2 personen
3 avocado´s
walnoten

voor de tapenade:
400 gram artisjokharten (uit blik)
75 ml olijfolie
1 eetlepel appelazijn (of witte balsamico, balsamico bianco)
2 teentjes knoflook
10 blaadjes verse munt
1 takje verse tijm
paar blaadjes verse oregano
rode peper (ongeveer 2 cm)
2 eetlepel water
zout en peper

 

 

Zo maak je het
Doe alle ingrediënten voor de tapenade in een keukenmachine, staafmixer of blender en meng het tot een mooie tapenade. Breng het verder op smaak met peper en zout.

Halveer de avocado´s en verwijder de pit. Vul de gehalveerde avocado´s met de tapenade. Maak het vervolgens af met walnoten en verse kruiden, ik heb hier platte peterselie gebruikt. Buon Appetito!

 

Avocado’s worden door sommige wetenschappers ook wel het meest complete voedsel voor de mens genoemd. Dr. Daniel Amen (hersenspecialist) noemt de avocado een van de beste voedingsmiddelen om degeneratieve hersenziektes als Alzheimer te voorkomen.

De gezondheidsvoordelen van de avocado zijn enorm. Avocado bevat veel oplosbare vezels, veel aminozuren (waaronder ook de voorloper van dopamine, ons happy hormoon), omega-9 en omega-3 vetzuren. Vitamine A,C,D,E en K. B-vitaminen, luteïne, carotenoïden, glutathion en kalium* (nog meer dan in een banaan!). Avocado bevat ook magnesium,ijzer, koper en zink.

* Hersenen hebben absoluut kalium nodig. Kalium heeft een gunstige invloed op de algemene werking van je brein, én is een belangrijk wapen tegen stress, angst en depressies. Avocado bevat een hoge concentratie aan kalium, en is dus topvoedsel voor je brein. Kalium is (in mindere mate) ook aanwezig in sinaasappelen, bananen, tomaten, abrikozen, broccoli, sojabonen en aardappelen.

 

 


Wil jij meer ideeën, inspiratie en recepten om de werking van je microbioom én van je hersenen te verhogen? En daarmee jouw geluk, je gezondheid en je vitaliteit?  Sluit je dan aan bij onze community; Living the Blue Life

[mk_divider style=”padding_space” margin_top=”25″ margin_bottom=”25″ animation=”fade-in”]

Annemarie Bosman

Mijn naam is Annemarie, therapeut en trainer; opgeleid in de functionele geneeskunde.

Mijn specialisaties zijn het microbioom en vrouwengezondheid,
daarnaast doe ik wetenschappelijk onderzoek naar ‘Ancestral and Functional Nutrition’.

Meer van de auteur

Dopamine ontbijt

Bewustzijn en je brein

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *