Tegenwoordig zijn er in het welvarende westen meer mensen ziek dan dat er niet ziek zijn. De cijfers zijn schrikbarend. Wat veel mensen niet weten is dat je voeding ook als medicijn kunt inzetten. Net zoals je specifieke medicijnen inzet tegen specifieke aandoeningen kun je dit ook doen met voeding.
Wil jij voeding als medicijn inzetten? Dan gaat het erom dat je de juiste dosering inneemt. De hoeveelheid die je van een specifiek voedingsmiddel eet of drinkt is bepalend voor het effect op je gezondheid. Deze dosering kan ontzettend belangrijk zijn voor de preventie of behandeling van ziekten, het onder controle houden van ziekte op de lange termijn, het onderdrukken van een ziekte of het voorkomen dat deze terugkomt. Uit een overvloed aan recente onderzoeken blijkt hoe specifieke voedingsbronnen onze fysieke en mentale gezondheid (en het verloop van aandoeningen) sterk kunnen beïnvloeden, en ook hoeveel van die voeding daarvoor dan nodig is.
Voeding heel gericht inzetten kan in jouw persoonlijke situatie nuttig zijn omdat de bio-actieve stoffen die het bevat een bepaald effect hebben op onze cellen en de systemen in ons lichaam. Dit is vergelijkbaar als de werking van medicijnen. Hoe sterk die medicinale werking is zelfs bij kanker vertelt de Amerikaanse arts, oncoloog en kankeronderzoeker dr William Li:
“Tijdens mijn TED Talk ontstond er nogal wat beroering in het publiek toen ik de resultaten liet zien van een onderzoek waarin we het effect van verschillende voedingsmiddelen en geneesmiddelen op de angiogenese met elkaar vergeleken. We onderzochten vier kankermedicijnen, zeven andere veelgebruikte medicijnen (ontstekingsremmende medicijnen, statines, een medicijn tegen hoge bloeddruk en een antibioticum), en zestien voedingsfactoren die in verband worden gebracht met een kleiner risico op verschillende kankertypen. De meeste voedingsfactoren stonden hun mannetje of hadden zelfs een krachtiger effect dan de veelgebruikte medicijnen. Dat is niet zo verrassend, want sommige van de oudste kankermedicijnen zijn ontwikkeld met behulp van natuurlijke grondstoffen, zoals medicinale planten. Deze onderzoeksresultaten geven zelfs de meest doorgewinterde aanhangers van het farmaceutische gezondheidsmodel stof tot nadenken over de kracht van bepaalde stoffen die door Moeder Natuur in ons voedsel zijn gestopt. “
Vaak als mensen zich beter willen voelen en ze gaan hun voedingspatroon onder de loep nemen vragen ze zich af welke voeding ze moeten schrappen om gezonder te worden: Maar een betere vraag is: “Welke voeding moet ik gaan toevoegen?” Je wil namelijk de medicinale werking van voeding, dan zul je in plaats van iets weglaten het JUISTE willen toevoegen. Deze positieve insteek (toevoegen in plaats van weglaten) is ook veel motiverender en je zult zien dat je interesse krijgt in het hoe en het wat en wetenschappelijke bewijs daarvoor wellicht. Dat maakt dat je vragen gaat stellen als: wat dan precies? Hoeveel en hoe vaak? Hierdoor ontwikkel je jezelf en krijg je kennis over de kracht van voeding en hoe je hiermee kunt werken.
Iedereen is anders. Hier bij Het Vrouwenbrein schrijven we natuurlijk al over de verschillen tussen vrouwen en mannen en dat vrouwen daarom ook andere voedings en leefstijl behoeften hebben, Maar daarnaast is gewoon ieder mens een uniek werkend wezen. Dat is wat in de nieuwste bevindingen binnen de gepersonaliseerde geneeskunde overduidelijk naar voren komt. Ons microbioom is uniek, onze genetica is uniek en onze epigenetica is dat ook. We verwerken onze voeding op onze eigen unieke manier. Als we verschillende combinaties van voeding eten, is het (gezamenlijke) effect van de bio-actieve stoffen die erin zitten ook anders dan wanneer je een van die voedingsmiddelen los van de andere zou eten. Je kunt nooit zeggen dat iemand precies dezelfde reactie vertoont op een bepaald voedingsmiddels als iemand anders. Dit is namelijk afhankelijk van enorm veel factoren. Epigenetica.
Individuele reacties horen dan ook op individueel niveau bekeken worden. Dan heb je de grootste kans op maximaal resultaat. Dit merk ik keer op keer in mijn praktijk. Mensen met klachten die niet verder komen bij de specialisten in het ziekenhuis bijvoorbeeld. In mijn ogen komt dat omdat het zorgsysteem hier niet op is ingericht. De tijd ontbreekt simpelweg voor artsen om met patiënten op individueel niveau een gezondheidstraject in te gaan en naar onderliggende oorzaken of onderlinge verbanden te zoeken. Toch is dat wel wat geneeskunde zou moeten zijn. Het menselijk systeem functioneert als een verzameling systemen die ook weer onderling met elkaar verbonden zijn. Zie het als een ingenieus netwerk. Iets wat 1 orgaan of systeem beïnvloedt, kan het hele lichaam (netwerk) beïnvloeden.
In veel opzichten kun je op dezelfde manier naar voeding kijken als naar geneesmiddelen. Het voordeel van voeding is alleen wel groot. We slikken geen medicijnen om gezond te blijven, maar om te genezen. Voeding kun je niet alleen inzetten om te genezen, maar ook om gezond te blijven en steeds gezonder te worden. Kies je dan voor medicijnen, voor het inzetten van voeding als medicijnen, of voor een combinatie van die twee? Een vraag die serieuze aandacht verdient.
Gezondheid draait altijd om balans.
Probeer je lichaam en je brein dus zoveel mogelijk in balans te houden, voeding is daarin een onmisbare en grote factor. Wil je voeding echt als medicijn inzetten, dan heb je en de juiste voeding en de juiste dosis nodig. Gezonde voeding in de basis, zoals bijvoorbeeld het Mediterrane voedingspatroon is gezond voor iedereen. Maar uiteindelijk is het persoonlijk en maatwerk. Bij klachten, maar ook preventief. Je kunt zelfs leren eten volgens jouw unieke DNA mocht je dat willen.
Wil jij hier graag mee aan de slag en mijn begeleiding daarbij? Stuur dan een mailtje naar info@hetvrouwenbrein.nl of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan via de link op de homepage van deze website. Dan plan ik een half uurtje voor jou in mijn agenda en stemmen we af op jouw persoonlijke behoefte.
[mk_divider style=”padding_space” margin_top=”25″ margin_bottom=”25″ animation=”fade-in”]